Duurlopen
Op dinsdagavond lopen we 10 tot 15 km. Onder begeleiding van de trainer wordt er rustig gelopen, maar iedereen loopt een gedeelte van de duurloop op zijn/haar eigen tempo en keert dan weer rustig lopend terug naar de trainer. Op die manier kan iedereen mee doen en loop je op dinsdag de uitermate nuttige tempoduurloop waar je snel beter van wordt.
Op zondagochtend is de Inspiratieloop bij voldoende belangstelling
Een hardloopwandeling van ca. 2 uur. Er wordt een prachtige route gelopen van 15 tot 20 km. Onderweg vertel ik over de omgeving. De lopers inspireren elkaar met verhalen, geschiedenis en cultuur. Na afloop kan er geluncht worden.
Vergroten van het aëroob vermogen
Op zondagochtend lopen we, bij voldoende belangstelling, een duurloop tussen de 10 en de 20 kilometer.
De lange duurloop is vooral gericht op het vergroten van het Aëroob vermogen. Dat betekend: langer volhouden! Grotere afstanden. Het is geen snelheidstraining. Dat doe je op een ander moment. Iedereen loopt 10 km/uur. Zelfs als je traint om je marathon binnen de 3 uur te lopen doe je je lange duurloop heel rustig. Deze training wordt ook wel LSD genoemd: Long Slow Distance.
De opbouw is de best mogelijke voor groepsgericht trainen en daarnaast geeft de trainer veel persoonlijke aandacht aan de lopers. Iedere loper die dat wil of nodig heeft krijgt een persoonlijk aangepast schema en de trainers houden zelf bij hoe het met de lopers gaat. Als mensen een tijdje niet geweest zijn en terugkomen overleggen we hoe het is gegaan en geven we advies hoe je het best terug kunnen komen bij de groep. Bijvoorbeeld door eerst een paar lessen van de Nieuwe Loopcursus te doen of alleen de intervaltrainingen.
Looptechniek
Regelmatig loopt de trainer met alle deelnemers enige tijd voorop tijdens de training. De loper krijgt dan een persoonlijk advies over de training en krijgt een beoordeling van de looptechniek. Op basis daarvan worden oefeningen aangeraden. Vragen over motivatie of pijnklachten worden besproken.
Minimaal 2 x per jaar is er een training met video-feedback om de lopers specifiek op hun looptechniek te wijzen en door de confrontatie met hun eigen lopen letterlijk op het goede been te zetten.
Mooie routes, sociale netwerken
Behalve al deze looptechnische en trainingstechnische zaken is het ook gewoon heel gezellig en stimulerend om met een groep te lopen. Het is leuk dat verschillende niveaus samenlopen waar mogelijk en daardoor met elkaar in contact komen. Heel wat vriendschappen, sociale kontakten en zelfs zakelijke contacten zijn zo tot stand gekomen.
De duurlopen worden op steeds wisselende routes gelopen. Routes die nauwkeurig worden geselecteerd op geschiktheid voor de betreffende niveaus maar vooral routes die omdat ze zo leuk en mooi zijn de duurloop echt makkelijker maken dan altijd maar je eigen bekende route.
Er wordt dan ook op verschillende ondergrond gelopen en de opbouw daarvan is een doordacht onderdeel van de opbouw van de hele cursus. Immers, lopen op een hobbelige grasdijk heeft weer heel andere invloed op je spieren, op de zone waarin je loopt en op je conditie dan lopen op asfalt of op zand. Aan al die aspecten wordt aandacht besteed en de opbouw is verantwoord en zorgt voor een goede trainingsopbouw waar je echt fitter van wordt.
We vertrekken afhankelijk van waar we heengaan meestal tussen 9 en 10 uur. Soms rijden we ergens heen met auto's (carpoolen), soms gaan we met het openbaar vervoer ergens heen en lopen terug. Soms combineren we lopen en fietsen zo dat de lange afstandslopers de hele weg fietsen en de korte afstandlopers een deel fietsend afleggen (wisselen als je moe bent van het lopen, hoe relaxed wil je het hebben).
De afstanden varieren van 10 km (helemaal aan het begin van de opbouw) tot 20 km
In de winter lopen we meestal off road.
Na het lopen blijven veel lopers samen lunchen. Iedere loop eindigt bij een plek waar dat prima kan (dat is soms een wedstrijd op zich, waar kan je het lekkerst lunchen na het lopen - pannenkoeken in Lage Vuursche zijn zeer populair)