Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Waarom:

Bijna iedere loper loopt er vroeg of laat tegenaan. Blessures, terugval in prestatie, niet meer fitter worden maar juist vermoeid raken.

Hoe kan dat nou, je bent toch een loper, je bent toch gezond bezig?

Er zijn eigenlijk 3 manieren om je met hardlopen bezig te houden: als topsporter, als amateur, of recreatief.

De topsporter en de amateur zijn intensief bezig met hun sport. Ze delen hun leven er naar in, houden er rekening mee met eten, slapen en zelfs vakanties. Het is een manier van leven! Deze lopers hebben alles over voor hun sport, maar het is maar een heel klein deel van alle mensen die hardlopen. Het nieuwe lopen is voor al die andere mensen.

De recreatieve loper is iemand die naast een druk leven af en toe lekker een rondje wil lopen. 2, 3 soms 4 keer per week een uurtje, soms wat langer. Af en toe een beetje extra trainen voor een evenement, de Dam-tot-damloop, een halve of misschien zelfs wel een hele Marathon. Lopers die er van genieten af soms in het bos of op het strand te lopen en die misschien in het buitenland op een unieke manier hun bestemming willen kunnen beleven.

De overgrote meerderheid van de lopers zijn recreatieve lopers. Echter, vrijwel alle loopschema’s op internet, vrijwel alle trainers van loopgroepen en atletiekverenigingen, vrijwel alle websites, de hardlooptijdschriften, de websites over lopen, bijna alles is gericht op het verbeteren van je prestatie, op amateur- en topsporters.

Het gevolg is dat er niet goed getraind wordt. Veel recreatieve lopers raken overtraind, overbelast of krijgen last van blessures. Het is demotiverend en niet zelden doet het precies wat je wilde voorkomen, je krijgt oververmoeidheidsverschijnselen. Veel artsen, looptrainers en fysiotherapeuten geven je dan wat oefeningen om sterker te worden en adviseren je een tijd niet te lopen. Na verloop van tijd begin je dan weer te lopen en niet zelden keert de klacht vrijwel direct terug, zelfs al heb je fanatiek de oefeningen gedaan en braaf de hardloopschoenen in de kast gelaten.

Bij Het-nieuwe-lopen leert je hoe dat komt en hoe je dat kunt voorkomen.