Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

In 2002 besloot Rogier Rumke zich professioneel met hardlooptrainingen bezig te gaan houden en richtte Team10 Hardlooptrainingen op.

Toen ik begon met lopen werd ik volledig gegrepen door het genot van het lopen. Mijn eigen grenzen verleggen, verder, sneller, langer achter elkaar. Dat ging al snel pijn doen. Van mijn linkervoet, naar boven tot aan mijn schouders en langs de andere kant weer terug, overal ben ik geblesseerd geweest. Maar een ding accepteerde ik niet: een fysiotherapeut die zei dat ik dan maar moest stoppen met lopen. Dan maar naar een andere fysiotherapeut!

Langzamerhand kwam ik er achter dat het probleem zat in hoe ik liep. Door te lezen, door te kijken naar hoe anderen liepen, door cursussen te doen ontwikkelde ik de manier van lopen waarmee het wel ging. Ik heb recreatieve lopers gefilmd die over de dijk in het Flevoapark liepen en de beelden slow motion geanalyseerd. Ik heb tijdens de Olympische spelen van 2000 de 5, de 10 km en de Marathon beeld voor beeld bekeken en vergeleken met opnamen van mijzelf en andere amateurlopers. Zo ontdekte ik o.a. dat mensen die soepel en goed lopen allemaal rond de 180 passen per minuut liepen. Iets dat recent bij een groot onderzoek in America wetenschappelijk is bevestigd.

Ik ontdekte dat mijn chronische shinsplints (scheenbeenontsteking) blessure over ging door mijn pasritme te verhogen naar die 180 passen per minuut. Ik kreeg tips over oefeningen en de allerbeste tip die ik ooit kreeg was dat de oefeningen nooit tot spierpijn mochten leiden. Ik las mee over de discussies over het rekken en strekken voor het lopen en ontdekte dat lang rekken tot meer klachten leidde.

Zo ontwikkelde ik mijn hardloopmethode en in 2002 besloot ik dat ik het aan anderen wilde gaan leren.

In de jaren die volgden begon ik trainers op te leiden. Alle trainers waren mensen die grote kwaliteiten hadden. Zo heb ik trainers opgeleid die fysiotherapeut, arts, psychiater, bewegingswetenschapper, topsporter (olympische medaillewinnaar), voetbaltrainer, coach, manager, leraar en docent waren. Ik leidde hun op tot trainer en tegelijkertijd leerde ik van hun. Het scherpte mij aan, ik hoefde ze geen onzin te verkopen want daar waren ze te kritisch voor.  Zo is de cursus in de loop der jaren alleen maar beter geworden. Ik begrijp steeds beter waarom mensen zo goed kunnen duurlopen en wat je moet doen om blijvend goed te lopen en hoe dat over te dragen op anderen.

Tijd om de door mij ontwikkelde methode een naam te geven: Het Nieuwe Lopen. Tijd om een plan te bedenken hoe ik dit kan uitrollen over Nederland.

Lees er alles over onder het kopje Het Nieuwe Lopen en vooral: doe de cursus. Ook, of vooral juist, als je al een loper bent zal je merken dat je er heel veel aan hebt. Het zal je verbazen hoeveel er nog over het hardlopen te leren valt. Wil je het zelf leren uitdragen? Wordt trainer en volg de pittige kwaliteitsgerichte trainersopleiding en wordt Nieuwe Looptrainer.